Náš kamenný mlýn

Provoz mlýna je dalším krokem k naší soběstačnosti. Mouku meleme z vlastního certifikovaného bio obilí, nebo z kupovaného v bio i nebio kvalitě. 

Zpracování obilí na kamenném mlýně je nejlepší způsob mletí starý několik tisíciletí, prověřený minulými generacemi. Mezi otáčejícími se mlýnskými kameny si celé zrno zachovává obsah cenných enzymů důležitých pro trávení a vstřebávání živin; vláknina takto namleté mouky má podobu jemných granulek – oproti mouce mleté na válcovém mlýnu, které vlákninu zpracují do ostřejšího jehličkového tvaru, což může poškozovat střevní stěnu. Celozrnná mouka obsahuje oproti bílé mouce řádově o 60% více vápníku, 76% více železa, 85% více hořčíku, 78% více zinku, 77% více vitaminu B1, 80% více vitaminu B2, 86% více vitaminu E. Taková čerstvě umletá mouka krásně voní, skvěle chutná a jsou v ní zachovány všechny živiny i kvalitní nenasycené mastné kyseliny.

Výroba celozrnné mouky má mimo jiné také vyšší nároky na čistotu obilí. Proto jí  věnujeme náležitou pozornost a udržujeme tak vysokou kvalitu naší mouky. Je velmi důležité používat celozrnnou mouku čerstvou, jelikož je mleta z celého zrna včetně obalu a klíčku, které jsou náchylné ke žluknutí. Proto je možná doba skladování kratší než u konvenční mouky. Mouka z našeho mlýna také není chemicky ošetřena.

Tato opatření jsou však pro většinu velkovýrobců pečiva i mlynáren velmi nepraktické a neefektivní. Proto v případě výroby celozrnné mouky často přistupují k jinému řešení. Buď obal zrna a klíček záměrně odstraňují, čímž nám vznikne bílá mouka nebo vlákninu, minerály a některé vitamíny přidávají k mouce dodatečně. Takto získaná „celozrnná“ mouka má však úplně jinou výživovou hodnotu a je méně kvalitní než celozrnná mouka přirozeně umletá z celého zrna. Vzhled, trvanlivost, chuť i struktura chleba se sice dají „vylepšit“ různými chemickými zlepšujícími přípravky, stabilizátory a látkami potlačujícími plísně, ale nikdy nenahradí chuť, výživovou hodnotu, životní sílu a energii, kterou obsahuje čisté, kvalitní zrno.

mlyn 1 orez

Přejít k nákupu

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.