Domácí na třikrát kynutý kmínový chleba se semínky

Ingredience:

  • 1/2 Kg hladké mouky
  • 1/2 Kg polohrubé mouky
  • 1 pl celého kmínu
  • 1 pl slunečnicových semínek
  • 1 pl lněných semínek
  • 1 pl sezamových semínek
  • 3/4 kosty droždí
  • 1 pl soli
  • 1 pl cukru
  • 1,5 dl hladké mouky na kvásek
  • 6 dl teplé vody (cca 40 stupnů)

Recept na domácí chleba - postup

1. kynutí  

Do střední mísy přidáme 1,5 deci vody a rozmícháme 1,5 deci hladké mouky, 3/4 kostky čerstvého droždí a 1 pl cukru. Mísu přikryjeme skleněnou pokličkou a necháme v teple vykynout na trojnásobné množství. Mísu můžeme samozřejmě přikrýt i utěrkou, ale přes skleněnou pokličku vidíme dovnitř a nemusíme odrývat a přerušovat proces kynutí kvásku. Mezi tím ve velké míse důkladně smícháme polohrubou a hladkou mouku, sůl, kmín a semínka. Pokud semínka nemáme, není to na škodu. Může se přidat pouze jen jeden druh semínek, např. 2 pl slunečnicových semínek (loupaných nepražených). 

Zadělávání těsta a 2. kynutí 

Aby se těsto lépe zadělávalo, rozdělíme tuto směs mouky, koření a semínek na dvě poloviny do menších misek, do kterých pak rozdělíme vykynutý kvásek a s kváskem smísíme. Samozřejmě pokud máme velké ruce a cítíme se na to utáhnout najednou těsto z celého kila mouky, tak to zkusit můžeme. Pro středně zdatné však doporučujeme hníst těsto na dvakrát tak, že směs s kváskem vysypeme na vál, uděláme z ní hromádku, do jejíhož středu uděláme důlek, do kterého nalijeme trochu teplé vody a postupně zpracováváme a přiléváme vodu. Pozor, množství vody uvedené v záhlaví receptu je orientační, ne každá mouka má stejnou vlhkost.

Vodu přiléváme postupně při hnětení cca 8-10 minut dokud rukama nevypracujeme vláčné těsto, které by se nemělo se lepit na ruce a zároveň by nemělo být hodně tvrdé, jinak by špatně kynulo. Nakonec obě těsta spojíme dohromady ještě krátkým prohnětením. Těsto vložíme do velké mísy a dlaní nebo pěstí v ní rozprostřeme. Přikryjeme čistou utěrkou. V teple necháme cca 1 hodinu kynout. Stačí teplota kuchyně při vaření se zavřenými okny.  Že je těsto vykynuté, poznáme podle toho, že utěrka na míse je zvednuta do velkého oblouku, těsto by nemělo překypovat přes okraj mísy. Než těsto vykyne připravíme si velkou formu-srnčí hřbet , ve které rozprostřeme pečící papír.

2. hnětení a 3. kynutí

Vykynuté těsto z mísy vyložíme opět na vál a znovu již jen pár minut hněteme. Nakynuté těsto se už hněte snadněji, tudíž ho už nerozdělujeme na dva díly. Po prohnětení z těsta vytvoříme válec dlouhý jako forma, těsto vložíme do formy a opět rozprostřeme dlaní nebo pěstí ve formě. Přikryjeme utěrkou a necháme těsto kynout  zhruba 1/2 hodiny. Zapneme troubu a předehřejeme na 180 stupňů. 

Pečení 

Jakmile se na těstě ve formě utěrka zvedne, opět by těsto nemělo překypovat přes okraje formy, další fáze, kdy těsto odkryjeme, zvedneme boky pečícího papíru a vložíme do středu trouby, by měla proběhnout velmi svižně, aby těsto nespadlo. Necháme péci a sledujeme hodiny. Do velkého hrnku nalijeme studenou vodu a přidáme vrchovatou čajovou lžičku soli. Připravíme si mašlovačku. Po půlhodině pečení začne mít kůrku a nabírat barvu, jakmile je chleba velmi světle hnědý, opět postupujeme svižně, otevřeme troubu, vyndáme chleba, troubu rychle zavřeme, aby se v ní nesnížila teplota. Chleba mašlovačkou notně potřeme slanou vodou a vrátíme zpátky do trouby a pečeme dalších 10-15 minut. Abychom se nespálili samozřejmě pracujeme v čistých chňapkách.  Po této době chleba opět vyndáme z trouby, vyklopíme z formy, odstraníme mírně přilepený pečící papír a spodní stranu chleba opět notně mašlovačkou potřeme slanou vodou a chleba vložíme již bez formy do trouby na rošt spodní stranou nahoru a necháme cca 5-10 minut dopéci. Chleba vytahujeme z trouby když má kůrku dozlatova.

Vytažení a chladnutí 

Opatrně vtlačíme do do hrnku utěrku a nemočíme ve zbytku slané vody, mírně vyždímáme. Chleba vytáhneme z trouby, položíme na dřevěné prkénko, zabalíme do mokré utěrky a necháme chladnout. 

Servírování

Jakmile je utěrka suchá a chleba už není hodně horký a lze krájet, ukrojíme pár krajíčků, které namažeme máslem, osolíme, opepříme a posypeme troškou garam masaly.