Popis
Z výživového hlediska je pohanka považována za velmi kvalitní potravinu. Obsahuje cca 11 % bílkovin, které mají vysokou biologickou hodnotu (aminokyseliny jsou zde ve skoro optimálním poměru pro člověka). Z obilovin obsahuje víc bílkovin už jen oves. V pohance se hojně nachází vláknina, a to oba druhy, rozpustná i nerozpustná. Rozpustná vláknina je obzvlášť důležitá pro zdraví střeva (slouží v něm jako živina pro bakterie střevní mikroflóry). Pohanka je také důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu a manganu. Z vitaminů obsahuje hlavně B1, B2, B3 (niacin), E a C.
Pohanka je však výjimečná hlavně obsahem rutinu (vitaminu P). Tato látka (ve skutečnosti jde spíš o komplex látek) patří mezi rostlinné flavonoidy. Rutin zvyšuje pružnost cév a posiluje jejich stěny, tím je chrání proti popraskání. Může tedy pomoci při všech zdravotních problémech, které s tím souvisí – křečových žílách, popraskaných žilkách v obličeji, sklonu ke krvácení (z nosu, dásní), příliš silné menstruaci (rutin prý dokonce dokáže oddálit blížící se menstruaci nebo zkrátit tu, která už probíhá). Rutin v těle funguje ve spolupráci s vitaminem C (navzájem podporují svou schopnost působit v těle jako antioxidant). Pokud chcete zvýšit využitelnost jednoho z nich, je třeba hlídat si i spotřebu toho druhého.
NÁVOD NA PŘÍPRAVU
Sáček s pohankou propláchněte a vložte do vroucí osolené vody. Vařte při nižší teplotě pod pokličkou po dobu 15 - 20 minut. Sáček s pohankou vytáhněte a přebytečnou vodu nechte odkapat. pak sáček roztrhněte nebo rozstřihněte a pohanku servírujte.
Hmotnost 400g (5 sačku a 80g)
Složení: Pohanka loupaná 100 %
Výživové údaje pro 100g výrobku: Energetická hodnota 1377/329kcal, Tuky 2,6g, Sacharidy 68,0g, z toho Cukry 0g, Bílkoviny 12,6g, Sůl 0g.
Země původu: Rusko, Altaj. Cena - Produkt roku 2018 v Rusku
Hmotnost | 1 kg |