Domácí chleba do trouby z krišnodvorské mouky

K mouce z farmy Krišnův dvůr jsme se poprvé dostali na veřejném úterním programu hnutí Hare Krišna v Ostravě. Zaujalo nás, že se jedná o mouku mletou na přírodním kameni. Protože se nám líbí filozofie jednoduchého života s hlubokým myšlením, kterou vyznávají oddaní vědomí Krišny, nechali jsme se oddanými inspirovat k pořízení kuchařky 108 receptů od Govindy. A když jsme podle receptu Chléb č. 1 upekli náš první domácí chleba do trouby z krišnodvorské mouky, jakoby v tom chlebu bylo něco navíc, co v žádném jiném doposud kupovaném chlebu nebylo.
 
Domácí chleba do trouby z krišnodvorské mouky
 
Už s nostalgií se ženou vzpomínáme na naše první krůčky s vědomím Krišny. Je to více než šest let, kdy jsme v obchodě nekoupili jediný chleba nebo pečivo. Naše domácnost spotřebuje 150-180 kg mouky ročně. Vše si pečeme sami z mouky z farmy Krišnův dvůr. Nejvíc si pochutnáme na domácím chlebu do trouby ze žitné či špaldové mouky
 
Často se nás ptají, hlavně tedy ony praktické hospodyňky se smyslem pro zdravý životní styl: "To jako máte domácí pekárnu, že?" Nikoliv. Pěkně ručně a stručně na trojí vykynutí. Poprvé, když necháváte vykynout kvásek. Podruhé po zadělání těsta na chleba s kváskem a potřetí ve formě před sázením do trouby. Nakonec ještě hodinka v troubě. Sice to zabere určitý čas, ale pečení chleba je rituál, kterého se mnohdy účastníme všichni vč. naši dvou malých dětí. Chleba pečeme 2 - 3x do týdne. Vzniká tak zároveň prostor k prohlubování vzájemných vztahů a uvědomění si skutečných hodnot a priorit. 
 
Domácí chleba do trouby
 
Místo toho, aby se člověk dnešního typu zbavil zbytečností a zjednodušil si život, zamyslel se, raději dře do úmoru v práci jen proto, aby otročil svým uměle vyvolaným potřebám. Kolik toho ale potřebuje k životu ve skutečnosti... ?  Než, aby marnil tři hodiny času s rodinou a dětmi při pečení chleba, u kterého zažije spousty legrace, raději si chleba kdovízčeho a kdovíodkoho koupí v obchodě, aby pak každý zvlášť trávil "svůj" čas po "svém" bez nějakého hlubšího smyslu a významu. 
 
Z farmy Krišnův dvůr používáme především pšeničnou hladkou a polohrubou mouku, které mezi sebou různě kombinujeme při pečení, smažení i vaření. Při přípravě púrí, pakor, čapátí, samos, omelet, dortů, koláčů, chleba, bulek, rohlíků anebo jen zasmažky do fazolačky a dalších polévek, s žádnou jinou moukou nedosahujeme takové chuti, jako s moukou z farmy Krišnův dvůr. Vše připravujeme s láskou a pozitivním vědomím. Není to jen populismus se snahou podpořit oddané vědomí Krišny jejichž společnosti se už sami pár let těšíme. Každý, kdo si to vyzkoušel, nebo kdo si od nás nechal chleba upéct, nebo něco uvařit, sdílí toto naše zjištění a následné nadšení po dobrou věc.
 
Váš zákazník Jan z Ostravy