Zázračna houba Čaga

Rezavec šikmý neboli čaga (Inonotus obliquus) – březová houba. Toto druhé jméno mu bylo dáno, protože roste hlavně na břízách, méně často na jiných typech stromů. Čaga vzniká, když se výtrusy parazitické houby Inonotus obliquus dostanou do poškozené kůry stromů. Při napadení se ve dřevě objeví bílé vláknité nové micelium. Nejprve se objeví žluté skvrny. Poté se rozšíří a spojí. Po okrajích je vytvořena nahnědlá ochranná oblast s černými pruhy uvnitř a rezavými skvrnami mycelia na zlomenině. Čaga se tvoří dlouho - asi 4 roky. V důsledku toho se na stromě vytváří nerovnoměrný výrůstek. Po 20 letech může dosáhnout průměru 40 cm. Povrch houby je černý, posetý prasklinami. Čaga je parazit, který vede ke smrti stromu. Ale pro lidi je to nenahraditelný lék. Obsahuje mnoho užitečných látek: pigmenty; triterpenoidy; steroly; lignin; třísloviny; pryskyřice; minerály; potravinové vlákno; uhlohydráty; organické kyseliny.

Farmakologické vlastnosti

Vědci začali věnovat pozornost březové houbě nedávno, ale její prospěšné vlastnosti ve vztahu k některým patologiím již byly publikované a jsou aktivně studovány .

Již existují důkazy o potenciálních přínosech této houby a jejích výtažků při léčbě patologií zažívacího traktu, prevenci a léčbě zhoubných nádorů a také celkovém posilujícím účinku rostliny při konzumaci ve formě čaje. Vědci zjistili, že bříza (nebo čaga) inhibuje množení částic COVID-19 ve zkumavce . Ačkoli zatím není známo, které ze složek mají antivirový účinek, je možné, že tento objev poskytne nový impuls k vývoji léků.

To vše je podle vědců zásluha tříslovin a kyseliny agarové, manganu a pryskyřic.

V lidové medicíně jsou léčivé vlastnosti březové houby známy již dlouhou dobu.

Čaga má protizánětlivé a baktericidní účinky. Obnovuje krevní složení a snižuje krevní tlak, zmírňuje bolest a normalizuje trávení a metabolické procesy, zlepšuje funkci ledvin a také zrychluje metabolismus, snižuje pocení (účinek kyseliny agarové).

Rezavec ničí patogenní mikroflóru ve střevech, čistí tělo, má diuretický účinek, uvolňuje střevní svaly a odstraňuje křeče.

Síla této parazitické houby pomáhá v boji proti mastitidě a fibróze, čistí játra a ledviny, udržuje čistou pokožku a předchází ženským chorobám. Na Dálném východě preventivně se pije čaj s čagou, aby se zabránilo infekcím a zánětům. Stimuluje nervový systém a reguluje hladinu cukru. Používá se jako symptomatický lék, který v některých případech zlepšuje pohodu pacientů trpících zhoubnými nádory.

Čaga není toxická a neexistují žádné kontraindikace pro její použití.

Použiti

Používá se symptomatický (neovlivňuje příčinu onemocnění, ale zmírňuje příznaky jeho projevu, například bolest) u následujících nemoci:

  • chronická gastritida (zánět žaludeční sliznice, ulcerozní kolititida)
  • Chronova choroba;
  • gastrointestinální dyskineze s příznaky atonie;
  • žaludeční vřed (jako součást kombinované terapie; mimo akutní stavy);
  • polypóza žaludku a střev;
  • nemoc ledvin;
  • bolest v oblasti játer;
  • mastitida;
  • myomy;
  • maligní formace různé lokalizace.

Pokud jde o prospěšné vlastnosti a použití čagy, v první řadě stojí za zmínku jeho účinnost při léčbě poruch gastrointestinálního traktu, syndromu chronické únavy a zlepšení metabolismu v těle. 

Různé formy fyto-surovin z čagy pomáhají:

  • stimulovat imunitu,
  • aktivovat práci mozkových buněk;
  • normalizovat krevní tlak;
  • upravit hladinu cukru v krvi mezi diabetiky.

Předpokládá se, že odvar z  čagy může zpomalit růst maligních nádorů.

 Na houbu není třeba chodit do lesa - už je v lékárnách a v našém eshopu. V jaké formě?

 Za prvé, ne každá houba tohoto druhu má léčivé vlastnosti - zde je důležitá barva (měla by být černá), přítomnost trhlin (bez prasklin nebudou fungovat) a stáří houby (mělo by být 10–15 let). A také musíte umět rozlišit lečivé houby od hub jiných chorošů kteře žijí také na břízách.

Za druhé, čaga se již dlouho úspěšně používá v bylinné medicíně ve formě jediné složky nebo směsí, takže ji snadno najdete v lékárnách - a ve zcela různých formách. Zkontrolujte, zda není k dispozici v lékárně poblíž vašeho domova.

Důležité kontraindikace!

Houba a přípravky na ní založené by neměly být užívány pří chronické kolitidě, podezření na úplavici nebo v případě alergie na složky. Rovněž je zakázáno kombinovat příjem čagy s antibiotiky skupiny penicilinů a aplikaci přípravků glukózy.

Stravu je vhodné upravit – po dobu léčby je lepší dodržovat odlehčenou dietu a používat rostlinné mléko. Stojí za to vyloučit maso, živočišné tuky, polotovary, konzervy, koření. Po dobu léčby bude také nutné vzdát se nikotinu a alkoholu.

Čaga brání rozvoji mnoha nebezpečných chorob, proto je vhodné ji používat k preventivním účelům.